Bevisstgjøring og aktive valg for en bedre hverdag

Jeg elsker å være i vekst og utvikle meg, jeg elsker å lære og å engasjere meg og engasjere andre i tingene jeg lærer på veien. Never stop learning, sier jeg bare! For en stund tilbake ble jeg så inspirert av min agent Viola som tok et coaching kurs. Det kurset heter NLP Practitioner.  NLP sin kommunikasjons modell, som kort fortalt blant annet handler om måten vi som mennesker tenker på, og oppfører oss på. Hvordan vi får frem det beste i oss selv. Feks ved å bevisstgjøre og endre negative følelser og tankemønstre som igjen gjør at du får mer harmoni, balanse, glede og overskudd i livet. Dette er så viktig! For meg er det så viktig å være bevisst på ting og jobbe ut i fra det – ta aktive valg som gjør at man får det bedre. Det er jo kun jeg som kan gjøre at jeg får det bra! Det er mitt valg.

Hvor mange ganger har du vært i en situasjon som draaaaar livsgleden og energien ut av deg og som du bare vil bort fra, og som du vet ikke er bra for deg? Enten det er på jobben, i kjærlighetslivet, i et vennskapsforhold eller andre typiske situasjoner. Vi har vel alle vært der? Det har vi. Og hvor mange ganger har vi vært i en sånn situasjon alt for lenge? Mange. Det tror jeg alle her kan kjenne seg igjen i.

De siste ukene har jeg vært to ganger hos en coach som jobber med NLP sin kommunikasjonsmodell,og det er virkelig helt fascinerende hvor mye man lærer bare av to timer. Og hun coachen er så KUL! Jeg digger henne! Jeg har hatt så godt av de to timene, både der og da og nå i ettertid. Og har blitt kjempe inspirert til å ta coaching kurset selv! Det er en utdanning over et halvt år som begynner i januar – super spennende!

Hun coachen jeg går til sitter på så mange verktøy som viser hvordan hjernen vår fungerer og hvordan vi feks kan bryte et negativt mønster vi er inne i. MEN! Hun gir meg bare verktøyene, jobben ligger jo hos meg selv i etterkant. Aktive valg og bevisstgjøring – det jobber jeg med hver dag – og det er SÅ GØY!!

Dette er interessant. Synes jeg ihvertfall, og vil gjerne ta dere gjennom det!

Den første timen gjorde hun en øvelse på meg. Øvelsen handler jo i all hovedsak om det å bli bevisst på hvem man er, hva som er viktig og hvorfor  jeg fungerer som jeg gjør. Og når jeg selv er bevisst på dette – er det så mye enklere å forstå hvem andre mennesker rundt meg er. Hva som trigger de, hvorfor de reagerer sånn osv.

Verdier har vi alle vært borti en million ganger. Jeg vet mine verdier – men det var likevel morsomt å gjøre øvelsen, sette verdiene opp mot hverandre for å finne ut hva som faktisk er det viktigste for meg! Og å se det foran seg på papirlapper gjør en utrolig forskjell!

Rent instinktivt handler det om og svare det første magefølelsen sier, ikke tenke på hva som er riktig å svare. Bare svare. Noe jeg gjorde – jeg fikk ikke tid til å tenke – ordene bare kom. Vi hadde da på kort tid 12 verdier foran oss. Dermed satte hun verdiene opp mot hverandre i forhold til hva som er viktigst. Er frihet viktigere enn lojalitet feks? Er forståelse viktigere enn trygghet? Og sånn holdt vi på til vi hadde de 12 verdiene fra viktigst til mindre viktig. Dette er jo en personlig sak – men jeg vil likevel dele mine med dere ;

1. Frihet
2. Trygghet
3. Lojalitet
4. Ærlighet
5. Rettferdighet

Om noen spør meg om hva som gjør meg sint, frustrert, eller lei meg – så handler det ofte om at noen har provosert frem eller tråkket på en viktig verdi hos meg. Det er det som gjør at man tenner på pluggene, og for å få en bedre relasjon med et annet menneske – er det  veldig viktig at den personen respekterer og forstår deg, dine verdier og dine følelser. De kan ingen ta fra deg, for det er dine.

Når vi hadde kartlagt alle disse verdiene – var neste oppgave stikkord til hva jeg legger i de forskjellige verdiene. Og det finnes ikke noe rett eller galt. Frihet for meg kan være noe helt annet enn frihet for andre. Trygghet for meg kan være noe helt annet enn hva trygghet er for deg.

Frihet for meg er at jeg kan være meg selv. At ingen legger begrensninger på meg, eller prøver å endre på den jeg er. Om noen prøver å ta fra meg min frihet til å være meg – kan jeg føle meg veldig dårlig.

Trygghet for meg går igjen i verdiene mine som ligger lengre ned på listen. Lojalitet og ærlighet. Om jeg ikke får lojalitet og ærlighet fra menneskene som står meg nær, har jeg heller ingen trygghet. Alle mine beste venner gir meg en 100% trygghetsfølelse. Og derfor er de mine beste venner.

For meg er lojalitet at man er et ekte og genuint menneske. At man har ærlige hensikter.

For meg handler rettferdighet om forståelse.

Ut i fra øvelsen vi gjorde den første timen har jeg 7 verdier til. De er viktige de også, men dette er verdier man selv kan velge å styre at man ønsker å få til i den relasjonen man er i. Se visuelt for dere de 12 lappene på gulvet med verdier på rangert fra 1-12. Det står et vannglass på hver lapp. I min relasjon til andre mennesker, bør de viktigste verdiene skal ha overfylte vannglass, faktisk så overfylte at de renner over og ned på de andre verdiene som vi kaller for “påfyllsverdier” – for har man de viktigste verdiene på topp i en relasjon som grunnleggende byggesteiner, kan man selv – eller sammen bestemme at man ønsker å fylle på de andre verdiene.

Jeg vet med sikkerhet at mange av mine nærmeste deler minst 2-3 av mine viktigste verdier, og derfor er vi venner. Jeg vet at i flere parforhold så deler man mange av de viktigste verdiene, og derfor fungerer forholdet. Om man ikke deler de samme verdiene i en relasjon med et annet menneske, så vil det jo ikke fungere. Det er faktisk så enkelt. Og et så enkelt verktøy som man i SÅ mange tilfeller i livet har bruk for. Om jeg skulle vært i et forhold med en person som hverken gav meg frihet eller trygghet ved å være 100% ærlig med meg eller lojal mot meg, eller som aldri gav meg rettferdighet i form av forståelse, sier det seg selv at det ikke fungerer. Noe å tenke på ♥ En eller to av påfyllsverdiene som feks latter, glede, lidenskap eller det sosiale er i seg selv ikke nok til et sunt forhold. Man må ha de grunnleggende verdiene i bunn.

Jeg kjenner bare enda sterkere at jeg har lyst å bruke tiden min på dette coaching kurset når det nye året starter. Det gir meg så mye!

Hva tenker dere, synes dere dette er interresant og engasjerende? Jeg håper dette innlegget kan gi dere noen pekepinner og verktøyer i hverdagen og i livet generelt. Det har gjort så mye for meg de siste ukene! Utrolig fascinerende hvordan vi mennesker fungerer, reagerer, føler og gjør. Hva er det som for eksempel trigger deg til å bli sint? Da må du huske på at du blir sint fordi noen pirker i eller fremprovoserer noe som er viktig for deg.

God søndag ♥

15 kommentarer
    1. Wow- så spennende!! Dette likte jeg 🙂 Vil gjerne høre mer!! Tror absolutt at vi alle kan bli bedre på å tenke oss om, før vi eventuelt reagerer. Jeg har en tendens til å reagere på noe, men ikke tenke over hvorfor jeg faktisk gjør det. Hva er grunnen? Er det virkelig nødvendig å reagere? Om du skjønner.. <3 Håper du har en nydelig søndag! Klem
      http://www.charlottetunes.no

      1. Ja – man bør tenke seg om to ganger. Er det vits å bruke tid og energi på å reagere, kan man jo også spørre seg om <3 🙂 Ha en fin uke søte! Og takk for at du alltid legger igjen kommentar 🙂

    2. Ikke veldig spennende! Liker best blogginnleggene dine om det daglige; fashion, mat, interiør, vennskap og kjærlighet (selv om du ikke skriver om dette lenger)

    3. Likte dette innlegget skikkelig godt, og synes at du kan fortsette å skrive mer om sånne ting. Superinteressant og inspirerende synes jeg! Og veldig kult hvis du hadde blitt NLP coach!!

    4. JA! elsker slike innlegg. Du skriver godt, Lene! gjerne fortsett med dette i ny og ne <3 god uke til deg!

    5. Hva er det her for noe? NLP har ikke noe forskningsmessig belegg for at funker for noen. Tenker du at folk som har tatt et kurs på et halvt år (og ikke på et anerkjent universitetet) faktisk kan hjelpe noen? Psykologer som har seks års utdanning kan det. Synes du som har stor påvirkningskraft kanskje kan fronter ting som faktisk fungerer? Eksempelvis metakognitiv terapi som handler om å drite i å analysere alt. Folk flest trenger ikke coaching og finne ut hvordan de kan “få frem det beste i seg selv” og drive med “selvutvikling”. Folk flest trenger å høre at de er gode nok som de er, og slutte å overvåke seg selv utenfra og innenfra.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg